Mijn Trimbos Wat is Mijn Trimbos?

   

Frontotemporale dementie

Frontotemporale dementie is een aandoening van het voorste deel van de hersenen, de frontaalkwab. Vroeger werd deze vorm van dementie ook wel de ziekte van Pick genoemd.

Kenmerkend voor frontotemporale dementie zijn de opgezwollen, ballonvormige zenuwcellen in het voorste deel van de hersenen. De oorzaak hiervan is nog niet bekend.

Het ziektebeeld onderscheidt zich in een aantal opzichten duidelijk van de andere vormen van dementie. In een beperkt aantal gevallen wordt de ziekte veroorzaakt door een afwijking in de genen.

Beloop frontotemporale dementie

Frontotemporale dementie begint in tegenstelling tot de ziekte van Alzheimer op vrij jonge leeftijd, meestal tussen de 40 en 50 jaar. De stoornis begint sluipend en ontwikkelt zich langzaam. De aandoening duurt 5 tot 15 jaar en de verschijnselen nemen in ernst toe.

De eerste verschijnselen uiten zich in veranderingen in gedrag en persoonlijkheid. Ook kunnen er lichamelijke stoornissen ontstaan. Het geheugen en de oriëntatie blijven in eerste instantie relatief goed functioneren.

In het begin wordt frontotemporale dementie vaak niet herkend als dementie. Het is belangrijk dat de ziekte op tijd herkend wordt als dementie. Als dit niet gebeurt lopen mensen het risico in een psychiatrisch ziekenhuis terecht te komen. [1]

laatst bijgewerkt: 19-05-2010